Güncel Sayı

Cilt: 11 Sayı: 2, 30.10.2024

Yıl: 2024

Makaleler

Prof. Dr. Demet VAROĞLU TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 0000-0001-9423-9503
Örgütsel Davranış
Prof. Dr. Bengü HIRLAK Kilis 7 Aralık Üniversitesi 0000-0001-6345-0074
Örgütsel, Kişilerarası ve Kültürlerarası İletişim, Uluslararası İşletmecilik, Yönetim Psikolojisi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurumsal Yönetişim, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Strateji, Yönetimde Kurumsal Sosyal Sorumluluk
Yönetim Psikolojisi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Girişimcilik, Liderlik, Organizasyon, Örgütsel Davranış, Strateji, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış (Diğer)
Uluslararası İşletmecilik, İnsan Kaynakları Yönetimi, Kriz İletişimi, Strateji, Yönetim ve Örgütsel Davranış, Organizasyon, Organizasyon ve Yönetim Teorisi, Örgütsel Davranış, Strateji, Yönetim ve Organizasyon Eğitimi
Liderlik, Örgütsel Davranış

İş ve İnsan Dergisinin temel amacı, iş yaşantısında insan davranışını anlamak ve insan kaynağından en üst düzeyde yararlanmak üzere örgütsel davranış ve insan kaynakları yönetimi alanında öne sürülen kuramlar ile uygulamalar arasında bağ kurarak yapılmış çalışmaları okuyucularla paylaşmaktır.

İş ve İnsan Dergisi, iş ve insanın söz konusu olduğu örgütsel davranışın ve insan kaynakları yönetiminin her alanında görgül veya kuramsal çalışmaları yayınlamayı hedeflemektedir. Dergi örgütsel davranış ve insan kaynakları yönetimi alanında yer alan ve birey, grup ve örgüt düzeyinde her konuyla ilgili çalışmalara yer vermektedir.

Derginin kapsadığı konulara örnek olarak aşağıda düzeylere göre konulara değinilmiştir.

  • Birey düzeyinde; kişilik, algı, tutum, değerler, motivasyon, stres, duygular ve bağlılık gibi konular
  • Grup düzeyinde; grup yapısı ve büyüklüğü, liderlik, güç, etkileme ve politik davranışlar gibi konular
  • Örgüt düzeyinde; değişim ve insan kaynakları yönetimi ve uygulamaları gibi konular
  • Düzeyler arası; performans, iş doyumu, devamsızlık, işten ayrılma, işgücü çeşitliliği, kariyer, iş-yaşam dengesi, örgüt kültürü ve iklimi gibi konular.

MAKALELERİN HAZIRLANMASI

Dosya formatı: Dergiye gönderilen makalelerin formatı MS Office Word (*.doc, *.docx) formatında olmalıdır.

Hazırlanma dili: Makaleler Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanabilir.

Makalenin uzunluğu: Makaleler, tercihen, 4000 ila 7500 sözcüğü içerek uzunlukta hazırlanmalıdır.

Yazım için genel kurallar: 

  • Metin içi atıflar ve kaynakça gösterimi için APA Yayım Kılavuzunda belirtilen kurallar uygulanmalıdır. Metin içinde yapılan tüm atıflar kaynakçada gösterilmelidir. Kaynakçada yer alıp metin içinde gösterilmeyen kaynaklar kontrol edilip çıkartılmalıdır. BİRİNCİ DÜZEY BAŞLIKLAR (giriş, kuramsal çerçeve ve hipotezler, araştırmanın yöntemi, bulgular ile sonuç ve tartışma) tamamı numaralandırılarak, büyük, koyu ve sola yaslı bir şekilde yazılmalıdır. Metin bir sonraki satır başından başlamalıdır. İkinci Düzey Başlıklar ilk harfleri büyük, koyu ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. Metin bir sonraki satırdan paragraf olarak başlamalıdır. Üçüncü düzey başlıklar sadece ilk kelimenin baş harfi büyük, koyu ve sola yaslı olarak yazılmalıdır. Metin bir sonraki satırdan paragraf olarak başlamalıdır. “Kaynakça” numaralandırılmaz. Sola yaslı ve tamamı büyük ve koyu bir şekilde yazılmalı; sonraki satırdan itibaren metin içinde atıf yapılan tüm eserler yazarlarının soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Her bir eser yazılırken sol alt girinti kullanılarak asılı (0,5 cm) hale getirilmelidir. Bir yazara ait aynı yıl içerisinde birden fazla eser var ise yayım yılı yanına “a”, “b”, “c” harfleri kullanılarak kaynakçaya yazılmalıdır. Detaylı bilgi için APA Yayım Kılavuzuna bakılması önerilir. Atıflarda sayfa numarası verilecekse tüm atıflarda ya da hiç verilmemesi daha uygun olacaktır.
  • Makalede yapılacak atıflar, ilgili yerden hemen sonra, parantez içinde yazarın soyadı, eserin yayın yılı verilmelidir (Şahin, 1990).
    Birden fazla kaynak gösterileceği durumlarda eserler aynı parantez içinde, soyada göre alfabetik olarak, birbirinden noktalı virgülle ayrılarak sıralanmalıdır (Çetin 1982; Güler, 1990).
    İki yazarlı kaynaklarda, araya & işareti (Çetin & Çelebi, 2019) kullanılmalıdır. İkiden fazla yazarlı kaynaklarda ise üç, dört ve beş yazarlı kaynaklar da ise tüm yazarların soyadları ilk kullanımda verilmelidir (Barutçu, Topçu & Tüfekçi, 2005). Metin içinde tekrarlayan kullanımlarda ise (Barutçu vd., 2005) şeklinde gösterilmesi gerekmektedir. Altı veya daha çok yazarlı kaynaklar ise (Okçu vd., 2009) şeklinde gösterilmelidir.
    İngilizce dilindeki makalelerde “vd.” yerine “et al.” kullanılmalıdır. Türkçe makalelerde “et al.” kullanılmamalıdır.
    Yazarın aynı yıl yayınlanmış iki eseri, yayın yılına bir harf eklenmek suretiyle ayırt edilir (İlhan, 2003a), (İlhan, 2003b).
  • Dipnotlar atıf yapmak için kullanılmamalıdır. Metin içinde açıklanması gereken hususlar kısa bir şekilde dipnotta gösterilmeli, bu dipnotlar metin sonunda listelenmiş halde sunulmalıdır.
  • Tablo ve şekiller metin içinde verilmemeli, metin içinde uygun yere sadece “Tablo1 buraya” veya “Bakınız Tablo1” şeklinde belirtilmelidir. Tablolar ve şekiller kaynakçadan sonra ayrı bir sayfada başlamalıdır. Tablo ve şekillere ait numaralar ve isimleri tabloların üst kısmında, şekillerin alt kısmında verilmelidir. Tablo ve şekil isimleri kısa ve açıklayıcı olmalıdır. Kullanılan kısaltmalar ve/veya açıklamalar varsa, tablo ve şekillerin altına not düşülmelidir.
  • Makalenin metnin sonunda ve kaynakçadan önce; "destek bilgisi", “yazar katkı beyanı”, "çıkar çatışması", "etik onay", "bilgilendirilmiş onam formu" bilgileri yazılmalıdır. Örneğin;
    Destek Bilgisi: Bu çalışma, kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi herhangi bir organizasyondan destek almamıştır.
    Yazar Katkı Beyanı: 1. Yazarın katkı oranı %..., 2. Yazarın katkı oranı ise %..’dir.
    Çıkar Çatışması: Tüm yazarlar adına, sorumlu yazar çıkar çatışması bulunmadığını belirtir.
    Etik Onayı: İnsan katılımcıları içeren çalışmalarda gerçekleştirilen tüm prosedürler, kurumsal ve / veya ulusal araştırma komitesinin etik standartlarına ve 1964 Helsinki deklarasyonuna ve daha sonraki değişikliklerine veya karşılaştırılabilir etik standartlara uygundur. Bu araştırma için ……… Üniversitesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu’ndan gg.aa.yyyy tarih ve 2024/04-85 sayılı karar numarası ile Etik Kurul Onayı alınmıştır.
    Bilgilendirilmiş Onam Formu: Çalışmaya katılan tüm bireysel katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.

İntihal (benzerlik) uyarısı: İş ve İnsan Dergisi intihal.net üzerinden benzerlik raporu almaktadır. Makale yükleme aşamasının 3. adımda tam metin dosyası yüklendiğinde intihal.net'e iletilecektir. Raporun hazırlanması zaman alabilir. Bu nedenle işlem tamamlandığında tarafınıza e-posta gönderilecektir. Son adımda sonuç raporuna göre makale gönderimini tamamlayabilir ya da 3. adıma geri dönerek işlemi tekrarlayabilirsiniz. Birden fazla dosya yükleyip benzerlik raporu aldığınızda tüm raporlar editöre iletilecektir. Çalışmada maksimum % 25, bir kaynaktan ise en fazla % 3 benzeşim oranına müsaade edilmektedir. İstenilen değer aralıklarına sahip olmayan çalışmalar reddedilmektedir. Makale tezden üretilmiş ise, makale başlığına verilen dipnot ile tezden üretildiği belirtilmelidir. Tezden üretilen makalelerde de benzerlik oranı % 25'i geçemez.

Dergiye gönderilen tüm yazılar örnek makale şablonuna göre hazırlanmalıdır. ÖRNEK MAKALE ŞABLONU için tıklayınız. Bu word şablonu derginin tam formatıdır. Makalenizi bu formata getirdikten sonra sisteme yükleyiniz.

Etik Kurul İzinleri Hakkında Bilgilendirme 

İş ve İnsan Dergisi'ne gönderilen makalelerin, bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlanmış olması beklenmektedir.  

Etik kurul izni gerektiren araştırmalar;
* Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
* İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması, İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
* Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
* Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar.
Ayrıca;
* Olgu sunumlarında (vaka analizi) “Aydınlatılmış Onam Formu” alındığının belirtilmesi, Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
* Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

Dergiye gönderilen makalenin etik hususlara ilişkin durumu ve etik kurul izinleri ilgili makalenin sonunda yer alan "Etik Onayı" ve "Bilgilendirilmiş Onam Formu" kısımlarında açıkça belirtilmelidir (lütfen yazım kurallarına bakınız).

Bu izinlerin olmaması ve makale gönderim aşamasında dergiye sunulmaması durumunda makale ön inceleme safhasında yazara iade edilir.


Etik İlkeler ve Yayın Politikası

İş ve İnsan Dergisi, yayım sürecinin hiçbir aşamasında makale işlem ücreti veya makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmez.


Yayın Etiği

İş ve İnsan Dergisi, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics -COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. COPE, editör ve yayımcılara, yayım etiği konusunda önerilerde bulunmakta, özellikle araştırma ve yayım suistimali konusunda nasıl davranılması gerektiği ve ne yapılması gerektiği konusunda yapılacakları belirtmektedir.


Editörün sorumluluğu
Editörler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir çift kör-hakem değerlendirme süreci sağlarlar. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin yayımlanana kadar gizli tutulmasını garanti altına alırlar. Editörler yayının içeriği ve toplam kalitesinden sorumludur. Editör notları yoluyla gerektiğinde düzeltme yayımlarlar. Editörler; yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidir. İş ve İnsan Dergisi’nde hakem atamasında sadece Editör tam yetkiye sahip olup yazıların yayımlanması ile ilgili sonuç kararından da kendisi sorumludur.


Hakemlerin sorumluluğu
Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirir. Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır. Hakem kararları nesnel olmalıdır. Hakemler yazar tarafından atıf yapılmamış yayımlanmış ilintili yayınları belirtmelidir. Gönderilen yazı ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında Editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler. Hakem, gönderilen bir yazının içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüğünde ya da hızlı bir değerlendirme yapamayacağı durumlarda Editörü bilgilendirmeli ve değerlendirme sürecinden affını istemelidir.


Yazarların sorumluluğu
Yazarlar gönderdikleri yazıların özgünlüğünü teminat altına almalıdır. Yazının daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını beyan etmelidirler. Geçerli telif hakkı sözleşme ve yasalarına uymalıdırlar. Dergimizde tablo, şekil ya da diğer katkı sunan alıntılar gibi telifli materyal ancak geçerli izin ve telif onayı ile yayımlanır ve bu sorumluluk yazarlara aittir. Yazarlar; başka yazarlar, katkı sağlayıcılar ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları belirtmelidir.

İntihal Politikası
Dergi, intihal konusunda sıfır tolerans politikasına sahiptir.
Editör intihal konusunu iki yöntemle ele almaktadır: Hakem değerlendirmesi ve intihal engelleme yazılımları (örneğin, intihal.net). Dergiye gelen tüm gönderiler hakem değerlendirmesine gönderilmeden önce intihal.net isimli yazılımla kontrol edilmektedir.
Gönderinin herhangi bir aşamasında - kabulden önce veya sonra, yayımdan önce herhangi bir aşamada - gerek hakemler gerekse editoryal ofis tarafından intihal tespit edildiğinde, editör yazar/yazarları ikaz ederek gönderinin yeniden yazımını ve/veya uygun atıfta bulunmasını talep edebilir. Eğer intihal çok yaygınsa (örneğin, gönderinin %25'inden fazlasında intihal söz konusu ise), gönderi reddedilebilir veya yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilebilir. Eğer yayımdan sonra intihal tespit edilirse, bu durum okuyucu kitlesine dergide editör notu olarak açıklanır ve yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilir.

Dergideki tüm süreçler ücretsizdir.

 

 

                                                                          Creative Commons Lisansı


İş ve İnsan Dergisi (e-ISSN 2148-967X) Creative Commons Alıntı-LisansDevam 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.